Ядрото на автоматизираната поливна система

Ядрото на автоматизираната поливна система, без съмнение е електронното управление, което се осъществява от програматор, посредством електромагнитни клапани и сензор за дъжд. 

Всеки производител разполага с богата продуктова гама и предлага различни по степен на сложност, полезност и цена решения.

КЛИЕНТЪТ може да избира между варианти за автоматиката на 9V и 24V, задължително е обаче избраното да е с еднакво работно напрежение. В съвременния глобален свят и у нас навлизат системите за управление посредством мобилни приложения, макар все още по-малко популярни, главно заради по-високата си цена.
 
Вариант за захранване на автоматизираната поливна система е свързване с 9 волтови батерии. С този избор печелим възможност за независима работа на поливната система, без оглед има ли ток, или не. Този вариант е много подходящ за вили и ваканционни имоти, които не се обитават целогодишно.

От друга страна по-бюджетен е изборът на електромагнитни клапани и програматор за работа на 24 V. Богатата продуктова гама на производителите позволява избор на такъв тип програматори  за монтаж на открито и в затворени помещения. Неудобството при монтажа на електроника в затворени помещения, е че при нужда от пренастройка и сезонна профилактика трябва да осигурите достъп до помещението. 

Тук е моментът да се намеси опитният проектант  и да предложи най-подходящото съотношение цена-качество за конкретната ситуация.